ЕК: Страните от Западните Балкани трябва да повишат своя капацитет за ползване на предприсъединителните програми

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Страните от Западните Балкани трябва да засилят своя капацитет, за да се възползват от предимствата, които дават програми като „Хоризонт Европа“ и други предприсъединителни програми на ЕС за развитие на земеделието чрез науката и технологиите. Това каза Джон Бел, директор на дирекция „Наука и иновации“ в Европейската комисия по време на първия онлайн уоркшоп за трансфер на наука и знания, организиран от ЕК.

„Темата за повишаването на капацитета в тези страни е много важна за нас и ние се ангажираме да работим заедно в тази посока,“ посочи още Джон Бел. Той обърна внимание на ползите, които държавите от Западните Балкани могат да имат от Инициативата за биоикономиката, която насърчава сътрудничеството за развитие на биоикономиките на страните от региона.

Този първи „ Уоркшоп по селскостопански изследвания и трансфер на знания в страните от Западните Балкани“ беше организиран от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия и Постоянната работна група за регионално развитие на селското стопанство(SWG). Събитието събра представители на изследователски и образователни институции, консултанти, частния и публичния сектор от Западните Балкани и извън тях.

Основна цел на семинара беше да се оцени състоянието и да се обменят мнения относно настоящия капацитет на селскостопанските изследвания и трансфера на знания за въздействие върху развитието на земеделието и развитието на селските райони в Западните Балкани. Целта на панелистите беше да обменят подходящи примери за добри практики, които са приложими за държавите в Западните Балкани.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА