ЕК стартира мярката за частно складиране на свинско месо

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Европейската комисия даде старт на мярката за частно складиране на свинско месо. Регламентът, който урежда детайлите на мярката, беше публикуван на 6-и март в официалния вестник на Европейския съюз. Заявления могат да бъдат подавани от 9-и март и има възможност да се избере срок на складиране от 90, 120 или 150 дни. Минималното количество е 10 т. обезкостено свинско месо и 15 т. за месо с кост. Изисква се застраховка в размер на 20% от помощта, която е между 210 и 305 евро/тон.

Основание за въвеждане на новата мярка за подкрепа на животновъдите е трайната негативна тенденция в развитието на цената на свинското месо в ЕС, която идва като ефект от руското ембарго. В продължение на 18 месеца цената е била под референтната за общностния пазар, което е оказало негативно влияние върху финансовата стабилност на участниците в бранша. Ето защо е било необходимо навременно оттегляне на свинското месо от пазара така, че да се възвърне баланса на този пазар, обяснява в прессъобщение Европейската комисия.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА