Европейската комисия даде старт на мярката за частно складиране на свинско месо. Регламентът, който урежда детайлите на мярката, беше публикуван на 6-и март в официалния вестник на Европейския съюз. Заявления могат да бъдат подавани от 9-и март и има възможност да се избере срок на складиране от 90, 120 или 150 дни. Минималното количество е 10 т. обезкостено свинско месо и 15 т. за месо с кост. Изисква се застраховка в размер на 20% от помощта, която е между 210 и 305 евро/тон.
Основание за въвеждане на новата мярка за подкрепа на животновъдите е трайната негативна тенденция в развитието на цената на свинското месо в ЕС, която идва като ефект от руското ембарго. В продължение на 18 месеца цената е била под референтната за общностния пазар, което е оказало негативно влияние върху финансовата стабилност на участниците в бранша. Ето защо е било необходимо навременно оттегляне на свинското месо от пазара така, че да се възвърне баланса на този пазар, обяснява в прессъобщение Европейската комисия.