ЕК представя обща методика за тестване на качеството на храните в ЕС

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

ЕК представя обща методика за тестване на качеството на храните в ЕС. Съвместният изследователски център (JRC) на ЕК в областта на науката и знанието е разработил обща методика, която позволява на националните органи за защита на потребителите да тестват и да сравняват състава и характеристиките на хранителни продукти, продавани със сходни опаковки в целия Съюз.

„Всички европейски потребители трябва да бъдат третирани справедливо в рамките на единния пазар.“, казва комисарят по въпросите на вътрешния пазар  Елжбета Бенковска. От своя страна комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова, отбеляза, че единния пазар не трябва да следва двоен стандарт. Освен това всеки гражданин на Съюза трябва да се равен с всички останали.

През юни 2017 г. Форумът на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата на доставки на храни, даде на Съвместния изследователски център мандат за разработването на методика. Тази методика допълва новия търговски механизъм, имащ за цел да се изяснят и укрепят правата на потребителите; да се дадат правомощия на квалифицираните органи да подават колективни искове от името на потребителите; да се предоставят по-силни санкционни правомощия на органите за защита на потребителите на държавите членки.

Методиката предвижда общ протокол за тестване

Всички хранителни продукти, продавани в ЕС, трябва да отговарят на строги правила за безопасност. Националните органи, отговорни за безопасността на храните и защитата на потребителите, трябва да гарантират, че предлаганите на единния пазар хранителни продукти отговарят на съответното законодателство на ЕС.

Методиката за тестване се основава на ключови принципи като прозрачност, сравнимост, подобен подбор, вземане на проби и тестване на продуктите. Тя ще помага на националните органи да определят дали хранителните продукти се предлагат на пазара в съответствие с правото на ЕС.

Под координацията на Съвместния изследователски център лабораториите в редица държави — членки на ЕС, ще приложат сега тази методика в рамките на паневропейска кампания за тестване с цел събиране на данни относно обхвата на проблема с разликите в качеството, като първите резултати следва да са налице до края на 2018 г.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА