ЕК предложи увеличаване на митата върху вноса на зърнени продукти от Русия и Беларус

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Днес Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти („зърнени продукти“) от Русия и Беларус , включително пшеница, царевица и слънчогледов шрот  Макар тези мита да са достатъчно високи, за да се противодейства на този внос в ЕС на практика, те не биха засегнали износа за трети държави.

Мерките са предназначени да постигнат няколко цели, съобщиха от ЕК:

  • да се предотврати дестабилизирането на пазара на ЕС чрез бъдещо значително пренасочване на руски зърнени продукти към  пазарана ЕС. Фермерската общност в ЕС изрази по-специално загриженост относно този риск – ролята на Русия като водещ световен износител на зърно, съчетана с готовността й да използва износа на храни като геополитически инструмент.
  • за справяне с руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, част от което е било незаконно изнесено за пазара на ЕС, умишлено погрешно етикетирано като „руско“. Предложените мита ще гарантират, че този метод на незаконен износ вече не е печеливш.
  • да попречи на Русия да използва приходите от износа за ЕС – както на руски, така и на незаконно присвоени украински зърнени продукти – за финансиране на своята агресия срещу Украйна. Тъй като през 2023 г. Русия е изнесла такива продукти на стойност около 1,3 милиарда евро за ЕС, тези мита на ЕС ще прекъснат друг важен източник на печалби за руската икономика и военна машина

Предлагаме налагането на мита върху този руски внос, за да се намали нарастващият риск за нашите пазари и нашите земеделски стопани. Те ще намалят капацитета на Русия да използва ЕС в полза на своята военна машина. Също така поддържаме ангажимента си за запазване на световната продоволствена сигурност, особено за развиващите се страни. Постигаме точния баланс между подкрепата за нашата икономика и селскостопанските общности. Същевременно поддържаме непоколебимата си подкрепа за Украйна“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Увеличените мита ще се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. Освен това, като включи Беларус в новата мярка, ЕС ще попречи на Русия да използва Беларус, за да заобиколи новите мита и да насочи своите стоки към пазара на ЕС, се посочва още в съобщение от ЕК.

Транзитът на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус към трети държави няма да бъде засегнат от днешното предложение. Това показва, че Европейският съюз остава изцяло ангажиран с насърчаването на продоволствената сигурност в световен мащаб, особено що се отнася до развиващите се страни.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА