ЕК одобри първото плащане за България по Плана за възстановяване и устойчивост

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Първото плащане за България по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде в размер на 1,37 млрд. евро

Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, ключовият инструмент в основата на #NextGenerationEU.

Одобрението на ЕК е въз основа заключението, че България е изпълнила първите 22 ключови етапа и цели от Плана си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са важни реформи, свързани с цифровия преход, подобряване на правосъдната, социалната, образователната и здравната системи, както и подсилване на системите за одит и контрол, което е от ключово значение, за да се гарантира, че безвъзмездното европейско финансиране носи максимални ползи за гражданите и предприятията.

“Според нас България постигна достатъчен напредък по въвеждането на плана си за възстановяване и устойчивост, за да получи първото си плащане по NextGenereationEU. Затова веднага щом то бъде одобрено и от държавите членки, България ще получи около 1,4 млрд евро под формата на безвъзмездни средства”, заяви във видео обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Очаква се България да получи още 5,7 млрд.евро през следващите години, докато изпълни своя план

„За мен е удоволствие днес да поздравя България. Според оценката на експертите на Европейската комисия, България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. Ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния План за възстановяване и устойчивост“.


Още по темата:

-18 млн.лв. са предвидени за изграждане на центрове за съхранение и продажба на плодове и зеленчуци по НПВУ

-184 фермери могат да получат по 650 хил. лв. за изграждане на поливни системи

-Развъдните организации могат да получат до 750 хил. лв. за отглеждане на качествени мъжки разплоди

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА