ЕК добави турският шафран в регистъра на продукти със защитено наименование за произход

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Европейската комисия добави „ Safranbolu Safranı “, ароматно растение от района на Сафранболу в Турция, към регистъра за  защитените наименования за произход (ЗНП).

Safranbolu Safranı” има превъзходно качество по отношение на аромат, цвят и оцветяващи свойства и може да се оцвети до воднисто жълто 100 000 пъти собственото си тегло.

Шафранът се произвежда, отглежда, наторява, събира и суши в местност Safranbolu, в подпрефектура Karabuk. Регионът се радва на полусух климат с ниска влажност. Характеристиките на температурата и валежите в региона са идеални за нуждите на растението.

Цветовете на шафрана се берат на ръка рано сутрин, когато са в пъпка. Така се запазват етеричните масла на растението, които определят количеството на шафрана. Най-важният етап в производството на шафран включва издърпване на чепката от дръжката на ръка. Опитните работници знаят точно как да да я откъснат, без да счупят нишките, и колко сила да приложат, за да я отстранят цяла. Шафранът не се смила или стрива на прах, а се изсушава в оригиналния си вид, което му позволява да запази лилавия си цвят. След това изсушеният продукт се продава под името шафран.

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка с 1684 вече защитени земеделски продукта. 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА