Европейската комисия добави „ Safranbolu Safranı “, ароматно растение от района на Сафранболу в Турция, към регистъра за защитените наименования за произход (ЗНП).
Safranbolu Safranı” има превъзходно качество по отношение на аромат, цвят и оцветяващи свойства и може да се оцвети до воднисто жълто 100 000 пъти собственото си тегло.
Шафранът се произвежда, отглежда, наторява, събира и суши в местност Safranbolu, в подпрефектура Karabuk. Регионът се радва на полусух климат с ниска влажност. Характеристиките на температурата и валежите в региона са идеални за нуждите на растението.
Цветовете на шафрана се берат на ръка рано сутрин, когато са в пъпка. Така се запазват етеричните масла на растението, които определят количеството на шафрана. Най-важният етап в производството на шафран включва издърпване на чепката от дръжката на ръка. Опитните работници знаят точно как да да я откъснат, без да счупят нишките, и колко сила да приложат, за да я отстранят цяла. Шафранът не се смила или стрива на прах, а се изсушава в оригиналния си вид, което му позволява да запази лилавия си цвят. След това изсушеният продукт се продава под името шафран.
Това ново наименование ще бъде добавено към списъка с 1684 вече защитени земеделски продукта.