Изследователи от Швеция, от университета на Лунд, са установили, че редовната консумация на ечемик носи забележителни ползи за здравето, съобщава “Дарик”. Той може да намали риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.
Според специалистите ечемикът е подходящ за използване като алтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето и потиска апетита. В червата зърнената култура стимулира освобождаването на полезни бактерии и хормони.
За да бъде направено изследването, участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик по време на трите основни хранения за деня. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания. Резултатите сочат, че за краткото време след последната консумация на ечемик, метаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. Отчетен е и по-добър контрол над апетита.