Производството на картофи в ЕС спада с 37% за последните 23 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Нов доклад на Евростат разкрива, че производството на картофи в Европейския съюз е спаднало драстично с 36,7% между 2000 г. и 2023 г. Според данните, през 2023 г. страните от ЕС са произвели 48,3 милиона тона картофи. Това е с 27,9 милиона тона по-малко в сравнение с началото на хилядолетието. Този спад се обяснява с няколко ключови фактора, включително промените в климата и затягането на регулациите за пестициди.

Германия води в производството на картофи, но климатът е предизвикателство за всички

През 2023 г. Германия остана водещ производител на картофи в ЕС с дял от 24% от общото производство. В топ 3 на производителите на картофи са Франция с 18% и Холандия с 13,4%. Въпреки това, промените в европейския климат създават нови предизвикателства за производителите в цяла Европа. 2022 година беше белязана от тежка суша, която сериозно засегна добивите. Междувременно прекомерните валежи през есента и пролетта на 2023 г. в Западна Европа също усложниха условията за отглеждане на картофи.

Регулациите за пестициди затрудняват фермерите

Един от ключовите фактори за спада в картофеното производство в ЕС е затягането на разпоредбите за използване на пестициди. Европейските фермери са изправени пред сериозни предизвикателства в борбата с вредителите и болестите по картофите, поради намаленото използване на активни вещества, които преди това бяха важни за контрол на тези заплахи. Например, през 2019 г. Европейската комисия прекрати одобрението на етопрофос — вещество, използвано за борба с телените червеи, които са основен вредител при картофените култури.

Вредителите и забранените пестициди влияят на добивите

През 2018 г. ЕС наложи забрана за използването на три ключови неоникотиноида — имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин — на открито, поради тяхното негативно въздействие върху опрашителите. Това още повече ограничи възможностите на фермерите да се справят с вредителите, които заплашват добивите на картофите.

“Фермерите имат все по-малко инструменти за контролиране на вредителите и болестите по картофените култури”, коментира Берта Редондо, генерален секретар на Europatat пред Euroactive.

Потребителските навици и бъдещето на производството на картофи

Освен климатичните промени и регулациите за пестициди, променящите се потребителски навици също играят роля в спада на картофеното производство в Европа. Докато картофите остават неотменима част от кухните на много европейски страни, нарастващата тенденция към разнообразие в храненето, както и променящите се предпочитания на потребителите, намаляват търсенето на този продукт.

Въпреки това, картофената индустрия в ЕС продължава да бъде важен сектор за икономиката, на фона на предизвикателствата, пред които е изправена.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама