Два български продукта са официално регистрирани от Европейската комисия (ЕК) в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер, съобщи Европейската комисия. Единият от тях е пушеното сурово месо „Филе Елена“, което се произвежда от свинско филе в северния български град Елена. Другият е „Луканка Панагюрска“, която се произвежда от прясно говеждо месо по традиционни методи.
Заявленията за регистрация на тези две наименования са подадени в МЗХ от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членовете на сдруженито ще имат право да произвеждат Филе „Елена” и „Луканка Панагюрска”, като спазват одобрената спецификация и обозначават продуктите с европейското лого за Храна с традиционно специфичен характер.
От Министерството на земеделието и храните припомнят, че до момента България има едно защитено наименование – защитено географско указание (ЗГУ) „Горнооряховски суджук”.