Доц. Юлиян Станчев: Смъртността при пчелите нараства през последните 10 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През последните десет години се увеличава смъртността при пчелите. Това заяви на пресконференция доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен, предаде БТА.

Според него сред причините за болестите при пчелите са използваните в земеделието препарати и липсата на разнообразие сред засажданите селскостопански култури в страната. Доц. Станчев посочи, че предстои да бъдат разрешени за ползване от българските зърнопроизводители препарати за третиране на семената, които са забранени в Западна Европа. По думите му е доказано, че те са токсични за пчелите.

Доц. Станчев коментира още, че в страните от Западна Европа земеделските площи са разнообразни, с различни култури, синори и там пчелите намират подходяща храна. В България, по думите му, не е така – засява се предимно пшеница, ползват се хербициди, което води до това, че не поникват никакви растения, няма синори с цъфтяща растителност и пчелите трудно намират с какво да се хранят.

Апелираме да се залесяват повече медоности растения

“Агитираме пчеларите, ловците и горските стопанства да се залесява повече, защото е изключително малък делът на медоносните растения и това е една от причините пчелите да не намират храна и да намаляват пчелните семейства”, каза още доц. Станчев.

Той добави, че в област Плевен броят на пчелните семейства е около 50 000. Произвежданият мед е около 1500 тона годишно, което е близо една седма от меда в България. Изкупната цена на меда е ниска – 4,50 лв. за килограм на едро, затова повечето пчелари предпочитат да продават на дребно.

Консумацията на мед и пчелни продукти в България остава ниска

Председателят на Областния пчеларски съюз коментира и че остава ниска консумацията на мед и пчелни продукти в България. Той даде за пример Турция, където от произвеждани годишно 100 000 тона мед, 90 000 тона остават за вътрешния пазар. Това означава, че над килограм средно на човек е консумацията на мед в турската държава. У нас годишно на човек се падат около 300-400 грама.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА