Доплащане за бенефициерите, достигнали таван по мярката заради войната в Украйна, може да има през декември

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Бенефициерите, достигнали досегащния таван от 250 хил. евро по мярката заради войната в Украйна, ще получат доплащане поради взетото от ЕК решение за увеличаване на тавана по помощта до 280 хил. евро. Достигналите тавана бенефициери по мярката са 92-ма, като след пралагане на новия таван те ще станат 81. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

Утвърдения бюджет по мярката заради войната в Украйна е в размер на 426 млн. лв., като от тях 204 млн. са насочени към сектор животновъдство и 222 млн. към сектор растениевъдстно. До този момент изплатените средства са в размер на 381,719 млн. лв. Остатъкът от средства по мярката е в обем на 44,280 млн. лв. Изплатените средства са общо 381,719 млн., като 198,494 млн. от тях са насочени към растениевъдния сектор.

За доплащане за бенефициери, достигнали тавана, ще бъдат необходими 5 млн. лв. Изплащането на тези средства може да стане след пренотификация от страна на МЗХ и след вземане на решение на УС за изменение на указанията от гледна точка на новия праг. В момента, в които тези процедури минат, ДФЗ много бързо ще изплати средствата”, това заяви изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – РА Георги Тахов по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

Остатъка от средства по мярката е в размер на 39 млн. лв.

“Остатъка от 39 млн. лв., в зависимост от доплащането, което ще се направи сега, УС на ДФЗ предстои да вземе решение за изплащане на средствата. Едната хипотеза е тези пари да бъдат изплатени на всички бенефициери по подмярката, които са между 35-36 хиляди или ДФЗ да вземе решение да ги насочи към конкретен сектор”, допълни още Тахов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА