Допълнителни средства по de minimis за оранжерийните производители

Оранжерийните производители ще бъдат подпомогнати с допълнителни средства по схема de minimis, съобщават от пресцентъра на МЗХ. Помощта ще бъде по-голяма спрямо 2014 г. Министерството е предложило да се разработи, съвместнo с Държавен фонд земеделие, схема за предоставяне при облекчени условия на кредит от фонда на земеделски стопани – производители на оранжерийна продукция. Това е станало на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев с оранжерийни производители, посочват от ведомството.
Заместник – министър Васил Грудев е запознал производителите с писмо на Европейската комисия от 23.10.2014 г., в което Комисията изразява загриженост по отношение на изключително високия размер на ставката за подпомагане по Схемата за оранжерийни зеленчуци. ЕК подчертава, че такава висока ставка няма в нито една държава членка на ЕС и България поставя рекорд в тази насока. Министър Танева уточнява, че в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз няма възможност и за намаляване на минималните площи, които ще бъдат подпомагани и те трябва да бъдат минимум 5 декара. По думите й дребните оранжерийни производители, които нямат достатъчно площ, могат да направят обединения и по този начин да кандидатстват за обвързани плащания. Според заместник–министър Грудев те могат да се възползват и от възможностите, които дава Програмата за развитие на селските райони, отбелязват от министерството.
Искането на браншовите организации е да бъде завишен и контролът върху получателите на обвързаните плащания. Министър Десислава Танева посочи, че доказването на продукцията ще се извършва с предоставяне на фактури за продадени количества, както и чрез засилени проверки на място. Очаква се в рамките на 2015 г. да бъдат обхванати поне половината оранжерийни производители, които са кандидатствали за обвързаното плащане. На срещата е постигнато съгласие като е взета предвид на спецификата на биооранжерийното производство, което е с по-ниски добиви, да бъдат намалени минималните обеми, които трябва да бъдат постигнати от тях.