Българските домати, моркови, краставици и тиквички са били едва 0, 7 % от общото производство на зеленчуци в ЕС през 2015 г. Това показва доклад на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА). В ЕС общо са произведени 17,7 млн.т зеленчуци или 35 кг на човек от населението. След доматите се нареждат морковите с 10 кг. на човек. България заема около 1,2% от площите със зеленчуци, а делът ни в производството на основните зеленчуци, отглеждани в ЕС е нищожен. Испания е водещата сила в производството, а Италия в площите.
Световните пазарни тенденции, които се открояват и ще се налагат в бъдеще, са свързани с акцент върху качеството и стойността на зеленчуците, а не върху обема на производство. Консуматорите държат все повече на разнообразието и вкусовите качества на зеленчуците, отколкото на цената, анализират от САРА.
Припомняме Ви, че Европейският парламент препоръча на ЕК да обърне повече внимание на търговията със зеленчуци и плодове и да предприеме действия за намаляване на “нечестни търговски практики”, прилагани от търговските вериги. Те прилагат различни действия, които са считани за некоректни към доставчиците възползвайки се от тяхната пазарна сила.