Десислава Танева: БАК подписа меморандум с МС, без да има бюджетирани средства за украинската помощ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути
Българската аграрна камара е допуснала да се подпише поредния меморандум, споразумение или нещо подобно с властта в лицето на Министерски съвет, Министерството на земеделието и храните, ДФ “Земеделие” за изплащане на т.нар. украинска помощ, без да са бюджетирани средства за това, без и в самото споразумение да има разписан механизъм за източника на финансиране на помощта. И това е пределно ясно на всеки от подписалите го към момента /напр. министъра на финансите Асен Василев не е разписал това/, както и на всеки, който може да чете и разбира бюджетите на МЗХ и ДФЗ, които са публични. Дори самият академик Денков, тогава премиер, ясно го е казал тези дни. Така Десислава Танева коментира ситуацията във връзка с “договореното” изплащане на средства по украинската мярка в срок до 22 април.
“В началото на предизборната кампания, а и в самия ход на такава кампания, вероятно неправителствената организация смята (почти правителствена в някои мандати), че размахвайки пръст на част от участниците в нея, ще замаскира „грамотността“ си по изготвяне на това споразумение като се изпълни целта му. Не, неграмотността не може да се замаскира, без значение от заплахи, пламенни речи и много снимки от Гранитна зала в Министерски съвет!”, коментира още Танева по отношение на писмо на БАК, изпратено по-рано днес до премиера и президента.

Средствата по украинската мярка в размер на 250 млн.лв. не са бюджетирани в бюджета на ДФЗ

“Необходимите средства за първия транш, който очакват съвсем справедливо земеделските стопани са над 250 млн. лв. или в този порядък, няма информация още за точните сметки след приключване на приема. И тези средства НЕ СА специално бюджетирани по бюджета на ДФЗ, където им е мястото”, споделя Танева.
“По бюджета на ДФЗ има бюджетирани в подобен размер средства, но за съфинансиране на европейските програми. В хода на приемането на бюджет 2024 година и разразилия се дебат в пленарна зала за липсата на средства за украинската помощ в бюджета по ДФЗ тогавашния финансов министър нееднократно застъпи тезата, че пари има и земеделците трябва да изберат – или инвестиционната европейска програма /в случая ПРСР и ПМДР/ или украинската помощ, въпрос на избор от самия сектор; Този дебат също е публичен, има и стенограми”, допълва още тя.

Няма как да се направи плащане по мярката в обещания срок до 22 април

“За съжаление в момента течащите смени и влизащото служебно правителство възпрепятстват сформирането на Управителен съвет на ДФЗ, който единствен може да вземе решение за разпределянето на помощта според осигурения бюджет без значение начина на осигуряването му – дали чрез промяна на бюджетираните вече средства по бюджет ДФЗ; допълнителен бюджет чрез ПМС, или и двете; Т.е. по никакъв начин не може да се получат каквито и да е средства до 22.04.!”, коментира председателят на Комисията по земеделие към НС.
“Земеделските производители имат нужда и трябва да получат тези средства – така както ги очакват! Подобни пасквили като този могат да служат само за предизборна кампания сред самите браншовици, но не и друга; нито могат да помогнат – напротив, само могат да навредят в и без това трудната ситуация”, заключи Танева.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА