Copa-Cogeca: Опростяването на ОСП трябва да се фокусира върху „зелените мерки“

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Опростяването на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз трябва да се фокусира върху „зелените изисквания“, тяхното опростяване така, че земеделските производители да могат да ги изпълняват. Това каза Удо Хемерлинг, председател на Работническата партия в комисията по земеделие на Европейския парламент, съобщават от пресцентъра на Copa-Cogeca.

Удо Хемерлинг каза пред комисията, че е неприемливо земеделските производители да рискуват да загубят европейски средства заради малки грешки допуснати при кандидатстването за „зелените мерки“ на новата ОСП. „Ние искаме новата ОСП да бъде успешна и да носи ползи за цялото общество, но трябва да сме по-толерантни през първата година.“, каза той. Според него процесът на кандидатстване по „зелените мерки“ е бюрократизиран и облекчаването на изискванията би помогнало на фермерите да постигнат желаните ползи за околната среда. „Ние приветстваме усилията на еврокомисар Фил Хоугън да започне опростяване на правилата за ОСП от тази година и ние активно ще участваме в този процес. Той вече изслуша нашите притеснения свързани с удължаването на срока за кандидатстване за подпомагане през тази година.“, каза още той.

„Ние продължаваме да търсим още решения подобни на това, за да дадем на фермерите повече нормативна сигурност. Например ние трябва да поясним изискването за определението за пет години постоянни пасища и да опростим правилата за Екологично насочените площи, за да не остане r част от земеделската земя необработваема. Плановете за намаление и санкции за зелените плащания също трябва да бъдат ревизирани.“, според Удо Хемерлинг.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА