Чуждият домат убива българския, а борбата на родните земеделци е за намирането на пазари

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Изкупната цена на доматите в Пазарджишко продължава да пада. Това каза Ангел Василев, производител на домати от село Черногорово, цитиран от ИА  “Фокус” . Преди седмица най-хубавите домати се изкупуваха за 50 стотинки, а сега за около 40. Какво ще стане през следващата седмица, а и по-нататък, запита той. Средната цена на продукцията ще спадне на 25 стотинки. Разходите за производството са почти толкова, защото те са 700 лева на декар. При добра година от 1 декар се получават около 4 тона домати. Това означава, че разходите за 1 кг са над 20 стотинки. Като прибавим и поливната вода, която е 70 лева на декар, при тези ниски изкупни цени едва успяваме да покрием разходите, каза също Василев. Той уточни, че поливната вода е поскъпнала това лято с 10 лева на декар. Освен това вносът на домати от страни, които не са част от ЕС, допълнително срива цените. Какво търсят на българския пазар домати от Турция, Македония и Сърбия, които често са без никакви документи, но са на достатъчно ниски цени. Чуждият домат убива българския, каза също Василев.

Борбата на земеделските производители в България към момента е за намирането на пазари. Това заяви  Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България, по отношение на протестите на земеделските производители срещу ниските цени на продукцията и отворения пазар. По думите на Трифонов – едва 15 на сто от зеленчуците и плодовете по пазарите са родно производство, а останалите 85% са внос. „Българските земеделски производители загубихме пазари. Ние просто нямаме пазари и именно там е проблемът”, заяви Трифонов. Въпреки свитото производство, българските земеделски производители пак няма къде да продават продукцията си. „Не може да си раздаваме така лесно пазарите на чуждите производители”, посочи Слави Трифонов и обясни, че ежедневно родните производители запознават Министерството на земеделието и храните именно с този проблем. „С каквото и да се сблъскваме всички земеделски производители, колкото и да намаляваме цените, пак ще имаме излишък на продукцията, което е жалко”, предупреди председателят на Националния съюз на градинарите в България.

България трябва незабавно да започне да изпълнява европейските директиви и по-точно Закона за организация на пазара на пресни плодове и зеленчуци. Това е мнението на Слави Трифонов по отношение на протестите на земеделските производители срещу ниските цени на продукцията и отворения пазар. По думите на Трифонов – ако законът започне да се изпълнява, ситуацията ще стане като тази в Гърция, където нито един български производител не е отишъл свободно да продава стоката си. „Искам да попитам тези, които определят пазарните правила и заявяват, че има свободна пазарна икономика, да отидат в свободната пазарна икономика на Гърция или пък в Измир и да продадат един тон български краставици. Нека да отидат и ще разберат за каква свободна икономика става на въпрос или става дума по-скоро за строго организиран пазар”, отбеляза Трифонов. Той даде пример и със съседна Сърбия, където за продажбата на земеделска продукция са необходими поне 11 разрешителни.

„Много пъти съм казвал на колегите от земеделското министерство – „Товарим един микробус с краставици, отиваме на пазара в Солун и искам да ги продадете.” Те ще видят сами дали ще могат да отворят дори вратите на микробуса”, посочи още председателят на съюза на градинарите и подчерта, че „на нашите пазари обаче всеки влиза, отваря вратите на микробуса и започва да продава каквото си иска”. Като друг проблем пред родните производители Трифонов посочи това, че никой не следи за качеството на продаваната вносна продукция, при която доматите издържат по 25 дена. „Никой не се сеща и за минималните входни цени, които са задължителни и в целия Европейски съюз ги има. Само ние разбираме, че това са цените, по които се угнетява. Да, ама не!”, коментира още Слави Трифонов и обясни, че тези входни цени гарантират качество на продуктите.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама