Чиновничка остави 270 земеделски производители в Болярово без общинска служба

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

270 земеделски производители от Болярово, Ямболска област са оставени без общинска земеделска служба. За това алармираха пред Агрозона кметът на Болярово Христо Христов и Николай Димов, регионален координатор и член на УС на Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/. От първи август общинската земеделска служба е закрита и е с изнесен офис към Елхово, обясни кметът. Той изрично подчерта, че това се е случило с едноличното решение на Миряна Лазарова, началник на областната земеделска служба в Ямбол, под предлог, че изпълнява наредбата на МС за намаление на началническия състав.

В момента един началник обслужва Болярово и Елхово, като три дена е в Болярово и два дена в Елхово. В същото време на територията на общината попадат над 296 220 дка ниви, над 15 хил. дка трайни насаждения, 5 хил. дка ливади, 100 хил. дка пасища, 200 хил. дка гори. В общината са регистрирани 3510 говеда, 7330 овце, 113 свине, 2929 пчелни семейства, 4850 птици, 348 еднокопитни животни, 2 обекта за отглеждане на калифорнийски червеи, 9 рибовъдни обекта. Липсата на общинска служба крайно затормозява работата на земеделците, защото не винаги могат да разчитат на началник, който да разписва необходимите документи, изтъкна кметът. Това е особено валидно сега, когато текат процедурите по деклариране на земеделските земи, които имат отношение към споразуменията между арендаторите. За нас е напълно неясно защо Болярово е пренебрегнато, при положение че е граничен район, а поминъкът е селскостопански, факт, който хармонизира с идеите на ОСП, според която трябва да се даде максимален шанс на селските райони, за да останат хората да живеят в тях. Със съкращаването на службата, земеделците ще трябва да пътуват до областния център за подпис на един документ като само в едната посока са 80 км, аргументира се Христов. Той допълни, че е сезирал областния управител на Ямбол, областната служба по земеделие, министъра на земеделието и министъра на финансите. До този момент отговор на писмото няма.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА