Черешите, орехите, сливите и прасковите – основни овошки за България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

“Не считам, че е нужно в България да се отглеждат всички овощни култури. Една от културите, които няма да се отглеждат или ще се произвеждат ограничено, ще бъде крушата.”, казва д-р Стефан Гандев, директор на Института по овощарство – Пловдив в интервю за Агенция „Фокус”. По думите му е важно за страната е да специализира в производството на определени култури. Като основните за България той посочва черешите, орехите, сливите и прасковите. Специалистът коментира, че ще бъде полезно за страната да се насочи към производство на праскови и сливи, производство на орехоплодни и в частност орех.

“Смятам, че ябълката няма да бъде основна култура за страната. Площи от ябълката ще се поддържат вероятно в рамките на 50-70 хил. дка, но няма да достигнат 160-170 хил. дка, както беше преди 20 години, поради наличието на голямо плодово производство в съседни на нас страни. Черешовото производство има бъдеще.”, коментира още д-р Гандев.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА