“Не считам, че е нужно в България да се отглеждат всички овощни култури. Една от културите, които няма да се отглеждат или ще се произвеждат ограничено, ще бъде крушата.”, казва д-р Стефан Гандев, директор на Института по овощарство – Пловдив в интервю за Агенция „Фокус”. По думите му е важно за страната е да специализира в производството на определени култури. Като основните за България той посочва черешите, орехите, сливите и прасковите. Специалистът коментира, че ще бъде полезно за страната да се насочи към производство на праскови и сливи, производство на орехоплодни и в частност орех.
“Смятам, че ябълката няма да бъде основна култура за страната. Площи от ябълката ще се поддържат вероятно в рамките на 50-70 хил. дка, но няма да достигнат 160-170 хил. дка, както беше преди 20 години, поради наличието на голямо плодово производство в съседни на нас страни. Черешовото производство има бъдеще.”, коментира още д-р Гандев.