Мозъкът се нуждае от качествена храна и добра хидратация, за да функционира оптимално. Ето какво да включите в менюто си, за да гарантирате оптимални съставки за неговата добра работа.
Чаят и кафето не само спомагат за това да сте бодри и тонизирани. Антиоксидантите, които се съдържат в тези напитки, спомагат за борба със свободните радикали, преди те да са нанесли вреди на мозъка. Тук обаче е важно да имате предвид две неща – първо, не злоупотребявайте с кофеиносъдържащите течности и второ – макар да са вкусни кафе коктейлите и специалитетите, сиропите и подсладителите, които често се добавят в горчивата напитка, не носят полза на организма.
Със свободните радикали много активно се борят и гроздето (гроздоберът е на ход, така че похапвайте на воля), червените и черните дребни плодове.
Ябълките са прекрасна храна за мозъка. Освен това сега им е сезонът и ги има пресни, български, разнообразни. Проучване, публикувано в Американския журнал за заболяването на Алцхаймер и други деменции, сочи, че състоянието на хора, които пият по половин чаша прясно изстискан ябълков сок се повлиява добре. По-благотворно за организма обаче е ябълките да се консумират като плод, така даваме на тялото и полезните растителни фибри. Освен това можем да разнообразим похапването на ябълки като ги добавим в мюслито сутрин или като ги нарежем на филийки и ги посипем с мед и канела.
Джинджифил и куркума – освен прекрасни подправки с екзотичен привкус, те са и силно природно средство против възпаления. В куркумата се съдържа куркумин – природна съставка, която според материал в списанието “Експериментална и Терапевтична медицина” е ефективна при лечение на болестта на Паркинсон.