Климатичните промени заплашват средиземноморската диета. Неправилната употреба на природни ресурси, икономическата криза и “изтичането на мозъци” също са сред факторите, които влияят отрицателно на местните общности, които съхраняват традиционните рецепти и кулинарни традиции, става ясно от публикация на ФАО, цитирана от foodnavigator.com.
По данни на Евромонитор консумацията на пресни зеленчуци, варива и зехтин са спаднали съответно с 3%, 6% и 13% между 2006 и 2011 г. В това време продажбите на готови храни са се покачили с 14%, а на бургери и други “бързи” храни – с 65%
Средиземноморската диета от много време насам е приемана като стабилно кулинарно наследство, което осигурява здравословно хранене и акцентира върху силните семейни връзки. Преди 6 години дори е добавена в списъка с културните ценности на ЮНЕСКО.
Загубата на земя, деградацията и ерозията на почвата, нарастващите нива на урбанизация са част от негативните за средиземноморската кухня фактори. Според някои изчисления, ако продължи деградацията на почвата, през следващите 4 години ще бъдат изгубени 8,3 млн. ха земеделска земя.
През 2012 г. група изследователи от Университета в Кампобасо са наблюдавали храненето на 13 хил. души и са стигнали до извода, че хората с най-нисък стандарт на живот са най-малко склонни да следват типично средиземноморския начин на хранене.