Близо 15% повече месо ще се произвежда до 2029 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Най- голямо ще бъде увеличението в дела на пилешкото месо

 

Дългосрочната прогноза на FAO за периода 2020-2029 г. предвижда нарастване на световното производство на месо с 40 млн. тона (+14%), под влияние най-вече на растежа на производството на пилешко месо. Очакваното увеличение на консумацията за съшия период е с 12% спрямо базисния 2017-2019 г., като средното потребено количество на глава от населението ще достигне 34,9 кг., става ясно от данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.

Низходящата динамика на цените на месото в света продължи и през юли, когато глобалният индекс на FAO, понижи стойността си с 1,8% спрямо предходния месец и с 9,2% спрямо година по-рано. Въпреки предизвиканите от COVID-19 проблеми в кланиците, преработката и износа, свитото световно търсене доведе до спад при цените на свинското и телешкото месо база.

Намаленото производство и понижения износ на пилешко месо от Бразилия с близо 5% предизвика покачване на световните цени през юли, но те са по-ниски от отчетените през предходната година. Експертите на Рабобанк очакват търсенето на птиче месо да се повиши през втората половина на 2020 г., което предполага слабо увеличение на цените над тези от първото полугодие.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА