Близо 100 вида птици са застрашени от изчезване

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Застрашени от изчезване са близо 100 вида птици. Причината е експанзията на обработваемите земеделски площи и обезлесяването в световен мащаб, съобщават от Профит.бг, цитирайки доклад на британската организация Nature Ecology & Evolution.

Броят на застрашените птици се е увеличил със 7% като основния фактор за това е разрастването на животновъдството. Заедно с драстичното нарастване на площите, засадени с маслодайни култури като соя и палми. Броят на изчезналите птици за последните 400 години, според изследването на британската организация, е 140.

Друга причина за задълбочаването на проблема, която посочват експертите, е разрастването на световната търговия. През 2011 година една трета от всички проблеми, свързани с биоразнообразието, в Централна и Южна Америка и около една четвърт от тези в Африка са предизвикани от потреблението на стоки и суровини на други места по света.

Тези проблеми нямат да бъдат решени

без поемането на т. нар. “дистанционна отговорност”, смятат учените. Това означава, че хората трябва да са наясно с последствията от техните покупки в супермаркета например, казва проф. Енрике Перейра от Лайпциг.

По думите му потребителите трябва да разполагат с повече информация, за да знаят какво купуват и как това се отразява на околната среда и на общностите в регионите на произход.

“Налага се да променим настоящите модели на потребление, подхранвано от икономическия растеж. Нашият избор тук оказва сериозно въздействие на други места по света”, казва Александра Маркес, която е един от авторите на проучването на Nature Ecology & Evolution.

Дисбалансите в световното земеделие и в производството на хранителни продукти са една от основните причини за екологичната криза на планетата – както за проблемите на биоразнообразието, така и за климатичните промени.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама