Появиха се застрашените белочели гъски в блато Песчина

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Две възрастни малки белочели гъски наблюдава екип на Българско дружество за защита на птиците в блато Песчина, намиращо се на остров Персин. Това се случи на 26 октомври по време на теренните проучвания по проект „Живот за птиците“.

Това е първото доказано наблюдение на този световно застрашен вид в Специално защитена зона „Комплекс Беленски острови“. Гъските бяха наблюдавани самостоятелно в близост до ято от стотици зимни бърнета, няколко десетки клопачи, фишове, сиви и зеленоглави патици.

Малката белочела гъска е един от най – редките и застрашени видове, които се срещат у нас. Поради фактa, че често се наблюдава в ятата на голямата белочела гъска, която е ловен обект и с която има голяма прилика, видът може да стане жертва на отстрел. Местата с най – чести наблюдения на малки белочели гъски в страната са района около Бургаските езера и край езерата Шабла и Дуранкулак. Единични и изключително редки наблюдения има и по поречието на река Дунав.

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements