Биопроизводителите доказват обучение до края на годината

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Подобно задължение имат и стопаните, заявили многогодишен ангажимент по Агроекология

Производителите на биологична продукция са задължени да доказват преминат курс на обучение, ако са поели ангажименти по агроекологичните и биологичните интервенции, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието 2023-2027 г за Кампания 2023 г. Сроковете за представяне на документите от преминато обучение изтичат в последния ден на годината – 31 декември.

Няколко са интервенциите, по които стопаните трябва да доказват обучение – Биологично пчеларство в преход (БПП), Биологично растениевъдство в преход (БРП) и Агроекологични интервенции.

По интервенцията Биологично пчеларство в преход (БПП) преминато обучение трябва да се доказва до 31 декември на първата година чрез Системата за електронни услуги (СЕУ) или чрез Областните дирекции на ДФЗ. Задължението за доказване на обучение се въвежда от чл. 6, ал. 2 от Наредба № 9/2023. По същия член преминато обучение до 31 декември на втората година трябва да доказват и стопаните, кандидатствали по интервенцията Биологично растениевъдство в преход (БРП). Обучението се доказва отново чрез СЕУ или чрез Областните дирекции на ДФЗ.

По агроекологичните интервенции производителите трябва да доказват преминато обучение до 31 декември на втората година от изпълнение на многогодишния ангажимент, напомнят от ДФЗ. Документите се представят чрез СЕУ или Областните дирекции на ДФЗ, а основанието за това е чл. 5, ал. 2 от Наредба № 10/2023.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА