Без субсидии, ако пръскачките ви са без преглед

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В страната има близо 3500 машини, които трябва да бъдат калибрирани и проверени на всеки 3 години

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изисква удостоверение и знак за преминала проверка за техническа изправност на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита (ОППРЗ). При липса на такива се спират субсидиите на собствениците на оборудването, казват от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на въпроси на Агрозона относно санкциите, на които подлежат нередовните стопани, които притежават пръскачки. На зададени към ДФЗ въпроси дали вече има санкционирани по подобен начин стопани все още няма отговори.

По данни на МЗХ регистрираните пръскачки за периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2023 г. са 3499 броя.

Те подлежат на специално калибриране и проверка. Изискванията и редът за извършване на периодичните проверки са посочени в НАРЕДБА № 5 от 3 февруари 2016 г. на МЗХ за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита (ОППРЗ). В нея е посочено, че собствениците имат задължение да се свързват с териториалните звена на главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ (ГДЗРП)- Център за изпитване и сертифициране (ЦИС) гр. Русе или гр. Пловдив и заявяват включване в график за извършване на проверка като попълват заявка. След изготвяне на график се извършва проверка на място на изправността и безопасността на ОППРЗ. При успешно преминала проверка се предоставят на собствениците знак и удостоверение за преминала проверка за техническа изправност, по отношение на здравето на оператора и защита на културите и околната среда.

Съгласно Наредба № 5 новите машини за пръскане трябва да се проверяват до 5 години след закупуването му, като до 2020 г. оборудването е трябвало да бъде проверявано на всеки 5 години, а след 2020 г. се въвежда изискване за проверка на всеки 3 години. Към момента проверки се правят на две места в страната – в гр. Русе или в гр. Пловдив.

Всеки стопанин, преминал проверка на машините получава удостоверение за техническа изправност и знак за съответствие на ОППРЗ с изискванията, съгласно Приложение № 7 от Наредба №5 на МЗХ, казват още от МЗХ. И двата обекта, които правят проверки, разполагат с мобилна техника за извършване на проверките, поради което собствениците се посещават на място.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА