Без подмамващи ароматизатори в храните на малчуганите от днес

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Хлябът, компотите и чайовете предоставяни на децата в учебните заведения не трябва да имат подмамващи ароматизатори. Това гласи Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Ново застъпено в Наредбата е също допълнението към вече съществуващата забрана за хидрогенирани растителни мазнини,  сега се забраняват вече и частично хидрогенирани мазнини. Ароматизантите в детските компоти и чайове също са забранени. Към Наредбата отпреди седем години относно забраната за предлагане на ядки в детските ясли, сега има допълнение като ядките ще бъдат допускани само в детските градини и то, ако бъдат смлени. Към чайовете забраните стават още повече, освен нулево съдържание на оцветители и овкусители след обнародването на новата Наредба, те не трябва да нямат и кофеин.

Припомняме, че според закона в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения трябва да се предлага доматено пюре с не по-малко от 22 % сухо вещество (като минимално 80 % от сухото вещество се формира от домати). Също така без оцветители, подсладители и консерванти трябва да бъдат консервираните продукти от плодове и зеленчуци, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на
територията на училищата и на детските заведения.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама