Без достъп на клиентите до неопаковани храни, само зарзаватът може да се пипа

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Важни указания за Бизнес операторите в сферата на храните, извършващи производство, съхранение, търговия и транспорт на храни бяха изпратени до членовете на АЗПБ, за да се справят  по-бързо в извънредната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19.  Препоръчва се те да организират дейностите си така, че да се сведе  до максималния възможен минимум риска от разпространение на COVID 19. Правилното прилагане от персонала и контрола от страна на бизнес операторите на разписаните  процедури и инструкции в добрите хигиенни практики създава възможност за постигане на тази цел.

Бизнес операторите следва да осигурят на работещите лица условия и препарати за дезинфекция на ръцете и подходящо работно облекло и предпазни средства (ръкавици/при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски). Маската и ръкавиците да се подменят регулярно и задължително при нарушаване на цялостта им.

По-честа дезинфекция на производствените и търговските площи

Необходимо е да се учести периода на провежданата дезинфекция на производствените и търговски площи, на оборудването и инвентара и други контактни повърхности, съобразно извършваните дейности, като по време на дезинфекцията не се допуска наличие на храни върху и около тях. Стриктно да се спазва прилагането на това изискване и контролира от операторите на местата, където се борави с предварително неопаковани храни в производствените помещения и щандове в търговсиките обекти.

Възможно най-малък контакт с неопакованите храни

бадеми, кайсии, Agrozona.bgВ обектите за търговия с храни да се създадат условия за възможно най-малък  контакт на клиентите с непредварително опаковани храни, с изключение на плодове и зеленчуци. Храните, които се предлагат в неопакован вид или в насипно състояние следва задължително да бъдат съхранявани по начин, който възпрепятства прекия досег на клиента с тях (предпазна бариера-стъклена, плексигласова и т.н.). Хлябът и хлебните изделия, които се пекат на място в търговските обекти, преди да бъдат изложени за продажба да бъдат поставени в предпазен плик.  Алтернативен вариант е опаковане, което може да се извърши пред клиента, като тази дейност се извършва от служители, използващи предпазни средства. За предлаганите плодове и зеленчуци на видно място да се постави информация за гражданите, че същите преди каквото и да е използване следва да бъдат добре измити, като при възможност от бизнес-оператора е добре да бъдат осигурени еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и др. подобни с оглед намаляване риска от контаминиране на продуктите.

Без струпване на работници по време на почивките

Да се засили контрола за спазване на поточността при доставка на суровини и храни, движението на персонала по време на работа и почивка, с което да се създаде възможност за ограничаване на струпването на работници.

Работниците, които са в контакт с доставчици и клиенти също да носят предпазни средства (маски и ръкавици)  и да са инструктирани да осъществяват минимален контакт с външните лица. В тези случаи задължително да са подсигурени условия и средства за дезинфекция на ръце. Това се отнася и за шофьорите транспортиращи и  доставящи храни.

При доставката на храна на адрес, като самостоятелна дейност или като част от дейността на операторите на храни  да се сведе до минимум възможността за пряк контакт между доставчика и клиента, при спазване на изискванията за засилени противоепидемични мерки, за което персонала да бъде предварително инструктиран.

При установяване на служители с грипоподобни симтоми бизнес операторите незабавно да предприемат мерки за  отстраняване на същите служители от работа и за уведомяване на здравните власти.

Още по темата: Само здрави животни и продукти от тях ще влизат в хранителната верига

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА