МЗХГ: Само здрави животни и продукти от тях да влизат в хранителната верига

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„Само здрави животни и продукти от тях да влизат в хранителната верига, за да се гарантира безопасността на храните за населението”, е една от препоръките в писмо от заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, адресирано до всички браншови организации в сектор „Животновъдство”, научи „Агрозона”. Документът излиза с обръщение към бранша след съвместно изявление на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Световната ветеринарна оргнизация (WVA). Двете организации обръщат внимание на ролята и отговорностите на ветеринарната професия в полза на общественото здраве, подчертават специфичните ветеринарни дейности, които са от ключово значение за осигуряване на непрекъснатост на безопасността на храните, предотвратяване на заболявания и управление на извънредните обстоятелства. В документа се оценява ключовата роля на ветеринарите в превенцията и управлението на болестите, включително и зоонози, а също така и за гарантиране безопасността на храните за населението. „Специфичните ветеринарни дейности трябва да бъдат разбирани и приемани като съществено значими дейности”, се казва още в писмото.

От земеделското министерство определят като изключително важно е „поддържането на изпълнението на различни предпазни мерки, като ваксинация срещу заболявания със значимост за общественото здраве или икономическото въздействие”, както и продължаването на научно-изследователските дейности.

При осъществяване на своята дейност ветеринарните лекари носят огговорността за опазват своето здраве, здравето на хората, с които работят, и здравето на своите пациенти или клиенти, се напомня още в писмото до браншовите организации. „Следователно те са длъжни да осигуряват необходимите нива на биосигурност, условията за това техният персонал да бъде защитен с необходимото оборудване, а също и собствениците на животни да бъдат информирани за приложените предпазни мерки.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА