Новините за ваксина срещу COVID-19 веднага повдигат въпроса как най-добре да се разпределят първите дози от нея, когато те станат достъпни.
В писмо до Съвместния комитет по ваксинация и имунизация, Британската асоциация на месопреработвателите, заедно с Агенцията за хранителни стандарти и Асоциацията на износителите на месо в Северна Ирландия призовават правителството да обмисли включването на ключовите работници в месопреработвателните предприятия в списъка на ранните получатели.
Месото в световен мащаб е има своя дял от предизвикателства по време на пандемията. Компаниите за месо в Обединеното кралство са инвестирали значително в мерки за осигуряване на безопасност на персонала си и за поддържане на веригата за доставка на храни.
“Естеството на преработката на храни означава, че имаме студена фабрична среда, което е предизвикателство. В допълнение, местоположението на много месни заводи в селските райони означава, че работниците често избират да споделят къщи или автомобили при липсата на други видове настаняване и транспорт. Тези два фактора, които някога са били просто част от работата, означават, че нашите ключови работници са изправени пред допълнителни предизвикателства и по-висок риск от заразяване с COVID-19.”, коментира Ник Алън, главен изпълнителен директор на BMPA.
„След като бъдат предоставени достатъчно запаси от доказана ваксина на рискови групи като здравни и социални работници, ние призоваваме правителството да разшири приоритетността на ваксинациите, така че да включи и работниците от месокомбината. осигуряват така необходимата защита и комфорт на тази рискова група и общностите, в които живеят, както и гарантиране, че критичната верига за доставка на храни продължава да работи безпроблемно. “