“Хранителна сигурност” означава хората да могат да произвеждат достатъчно храна или да купят достатъчно храна за ежедневието си и здравословния си начин на живот, посочва ФАО. В много от развиващите се страни през 21-и век тези условия за хранителна сигурност са застрашени.
В някои държави домакинствата в градовете дават между 60 и 80% от доходите си за храна, което ги прави изключително уязвими при ръст на цените или спад на доходите им. По изчисления на ФАО в контекста на инфлацията в цените на храните 2007-2008 г. и последвалата след това рецесия, броят на хронично гладните в света е нараснал с над 100 млн. и е надхвърлил 1 млрд. души. Най-засегнати са домакинствата в градовете, жените и децата.
В Африка и Азия градските домакинства дават 50% от средствата си за евтина храна, която често е бедна на витамини и хранителни вещества. Плодовете и зеленчуците са най-богати на микронутриенти, но в развиващите се страни много от хората получават едва между 20 и 50% от препоръчаните хранителни елементи от Световната здравна организация.