Базар на пчелните продукти стартира в Плевен

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Събитието ще продължи до 26 ноември

Базар на пчелните продукти започна от днес в Плевен. Той е разположен на площад “Възраждане”. Своята продукция предлагат 12 пчелари от Плевенския регион.

Целта на този базар, който възражда традицията от преди години, е да насърчим плевенчани да консумират повече мед и пчелни продукти, които са доказано с положителен ефект върху нашето здраве, каза при откриването доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз (ОПС). Той припомни, че още древните гърци са считали меда за “божествена храна”, а в наши дни чрез достиженията на науката е доказано колко полезни за хората са различните пчелни продукти. Доц. Станчев подчерта, че пчеларството в България и света преживява трудни години заради различни болести и вредители по пчелите, ниска изкупна цена, а у нас и заради ниската консумация на мед, информира БТА.

Базарът се организира от Областен пчеларски съюз – Плевен, новосъздадената кооперация “Плевен Мед 2023” и “Партнерс Експо” ООД. Той ще продължи до неделя, 26 ноември.

В съботния ден в салона на Военния клуб председателят на Асоциацията на апитерапевтите в България д-р Евгени Петков ще изнесе лекция на тема “Пчелните продукти като храна и лекарство”. С лекция ще се представи и председателят на Съюза на пчеларските организации в Сърбия д-р Родолюб Живадинович. Той ще говори по темата за продуктивно пчеларство и добри пчеларски практики.

Преди двете лекции за първи път в Плевен ще се организира европейска медена закуска.

Във фоайето на Военния клуб посетителите ще могат да разгледат творби от традиционния международен конкурс за рисунка “Пчеларството – екология и плодородие. Пчелните продукти – здраве и дълголетие”. Ще бъде обявено и тазгодишното издание на Международния ежегоден детски конкурс на пчеларска тематика, който традиционно се организира като съпътстващо събитие на пчеларското изложение през февруари в Плевен.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама