Износът на българско вино е нарaснал с 8% през 2011 г. в сравнение с 2010 г. Това сочат данните в доклад на министъра на земеделието и храните за състоянието и извършения контрол в лозаро-винарския сектор през миналата година, съобщават от правителствената информационна служба. По данни на НСИ експортът е бил 65 636 495 л при 60 497 586 л през 2010 г. Най-голям дял в структурата на износа заема Русия, където износът за 2011 г. е 26 369 766 л. Общото количество на произведените спирт, дестилати и спиртни напитки през м. г. е 89 847 071 л., а са внесени 12 850 293 л.
Докладът посочва още, че количеството на преработеното грозде през 2010 г. е 157 945 т. Количеството на произведеното вино за реколта 2011 г. е 1 049 797 хектолитра, от които 437 315 hl са бяло и 612 482 hl – червено вино. Количеството на произведената мъст е 48 437 hl. Съхраняваното вино е 1 074 049 hl, от които 734 521 hl червени вина и 339 528 hl бели вина.През изминалата година служителите на Изпълнителната агенция по лозата и виното са извършили 2074 проверки, от които 823 на гроздопроизводители и 1251 на винопроизводители. Издадени са 46 удостоверения за контролни номера на вина със защитено наименование за произход. През 2011 г. ИАЛВ е издала общо 114 акта за засаждане винени лозя. Утвърдени са 94 индивидуални плана за преструктуриране и конверсия на винени лозя за обща площ от 2297,7 ха. Издадени са 14 удостоверения за кандидатстване по схема „Изкореняване на винени лозя” за обща площ от 63,6 ха.