България иска „пастърма говежда” да се впише в Европейския регистър

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

България подаде заявление в Европейския регистър за вписване на „пастърма говежда” като храна с традиционно специфичен характер, съобщават от Министерство на земеделието и храните. Инициативата е на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Наименованието „Пастърма говежда“ е специфично само по себе си, защото е с вековна история и е познато на територията на цяла България.

За производство на „Пастърма говежда“ ще се използва прясно говеждо месо от бут, плешка и филе, се казва в заявлението.  Според „Енциклопедичен речник на чуждите думи в българския език“ от 1996 г. думата „пастърма” има тюркски произход и означава осолено и пресовано сушено месо. Този начин на обработка и консервиране на месото е пренесен на територията на днешна България през VІІ в. сл. Хр. от прабългарите, които принадлежат към тюркско-алтайската езиково-племенна общност.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА