България подаде заявление в Европейския регистър за вписване на „пастърма говежда” като храна с традиционно специфичен характер, съобщават от Министерство на земеделието и храните. Инициативата е на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Наименованието „Пастърма говежда“ е специфично само по себе си, защото е с вековна история и е познато на територията на цяла България.
За производство на „Пастърма говежда“ ще се използва прясно говеждо месо от бут, плешка и филе, се казва в заявлението. Според „Енциклопедичен речник на чуждите думи в българския език“ от 1996 г. думата „пастърма” има тюркски произход и означава осолено и пресовано сушено месо. Този начин на обработка и консервиране на месото е пренесен на територията на днешна България през VІІ в. сл. Хр. от прабългарите, които принадлежат към тюркско-алтайската езиково-племенна общност.