Защитаваме със Северна Македония общи традиционни храни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Подобна практика вече има между няколко двойки европейски държави

Възможностите за съвместна защита на храни с традиционно специфичен характер за България и Северна Македония обсъдиха заместник-министъра на земеделието Георги Събев заедно с министъра на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония по време на участието си  в 16-та годишна работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се проведе в Черна гора. „Такъв продукт може да бъде например айварът, за който има писмени доказателства и у нас и в Северна Македония. Такива защити по европейските схеми за качество вече са направени от няколко страни с общи граници и продукти като Словакия и Чехия, Полша и Литва, както и Хърватия и Словения” поясни пред своя колега заместник-министър Събев.

Според заместник-министъра на земеделието държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България, а зелените технологии дават много възможности.  „Зеленият преход предлага значителни възможности за Западните Балкани – включително по-тясна интеграция в европейските вериги за създаване на стойност и достъп до значителни ресурси на ЕС“, каза Георги Събев.

„Селското стопанство е изключително важен сектор за икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Живеем във време, наситено с редица глобални кризи, които оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Всички те излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените“, каза заместник-министърът. Като акцентира върху това, че съвременният земеделски отрасъл е мултидисциплинарен и изисква действия за постигане на растеж, компенсиране на кризите и предотвратяване на последиците от тях. „Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към устойчивост на сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти“, категоричен бе Георги Събев.

Според него регионът трябва да се съсредоточи върху устойчивите хранителни системи, безопасността на храните и сигурността на прехраната, предвид нарастващите цени на суровините и енергията.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА