Подобна практика вече има между няколко двойки европейски държави
Възможностите за съвместна защита на храни с традиционно специфичен характер за България и Северна Македония обсъдиха заместник-министъра на земеделието Георги Събев заедно с министъра на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония по време на участието си в 16-та годишна работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се проведе в Черна гора. „Такъв продукт може да бъде например айварът, за който има писмени доказателства и у нас и в Северна Македония. Такива защити по европейските схеми за качество вече са направени от няколко страни с общи граници и продукти като Словакия и Чехия, Полша и Литва, както и Хърватия и Словения” поясни пред своя колега заместник-министър Събев.
Според заместник-министъра на земеделието държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България, а зелените технологии дават много възможности. „Зеленият преход предлага значителни възможности за Западните Балкани – включително по-тясна интеграция в европейските вериги за създаване на стойност и достъп до значителни ресурси на ЕС“, каза Георги Събев.
„Селското стопанство е изключително важен сектор за икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Живеем във време, наситено с редица глобални кризи, които оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Всички те излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените“, каза заместник-министърът. Като акцентира върху това, че съвременният земеделски отрасъл е мултидисциплинарен и изисква действия за постигане на растеж, компенсиране на кризите и предотвратяване на последиците от тях. „Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към устойчивост на сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти“, категоричен бе Георги Събев.
Според него регионът трябва да се съсредоточи върху устойчивите хранителни системи, безопасността на храните и сигурността на прехраната, предвид нарастващите цени на суровините и енергията.