АЗПБ подкрепя протестните действия на животновъди и производители на оранжерийна продукция

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Протестът събира фермерите утре под прозорците на МЗХ в 10,30 ч

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще подкрепи протестните действия на животновъди и производители на оранжерийна продукция, съобщават от асоциацията.

„Когато протестите през есента стигнаха под прозорците на властта, беше подписан Меморандум, документ, с конкретни ангажименти с които властта се ангажира и който трябва да спаси сектора, най-вече секторите плодове, зеленчуци и животновъдство! Най-уязвимите сектори. До днес не са изпълнени част от обещаните плащания! Категорично подкрепяме основателните искания на този протест и настояваме за незабавно изплащане на остатъка от парите на всички земеделски стопани, независимо от различните прагове за подпомагане!“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Протестът на животновъдите и оранжерийните производители ще стартира утре под прозорците на Министерство на земеделието и храните в 10,30 ч. Организатори на протеста са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените, Асоциация на биволовъдите в България, Национална асоциация на оранжерийните производители.

Основните искания на стопаните са да бъде спасено производството им, като бъдат спазени ангажиментите, записани в меморандума, подписан през октомври със земеделските стопани. Те настояват да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощи за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по De minimis, както и да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане и по преходната национална помощ на миналогодишното ниво. Сред исканията са и фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна, за миналите траншове, да им бъдат изплатени своевременно.

Протестът на животновъди и оранжерийни производители се предвижда да стигне и до Министерски съвет.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА