Август приключва със суша и горещини

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В края на месеца започват агротехническите срокове за сеитба на зимна рапица

 

През следващите седем дни агрометеорологичните условия ще се определят от сухо, топло, а на много места в полските райони – и от горещо време. Прогнозираните наднормени температури ще скъсят последните междуфазни периоди в развитието на късните земеделски култури. В източните райони, вследствие продължаващата лятна суша, голяма част от пролетните култури приключиха преждевременно вегетацията си. В североизточните райони  част от засегнатите от сушата посеви с царевица няма да бъдат реколтирани. Това съобщи агрометеорологът при Националния институт по метеорология и хидрология Дукена Жолева.

В западните райони падналите валежи през последните дни на август на много места подобриха почвените влагозапси в 50 cm слой и условията за развитие на вторите култури и на късните хибриди царевица. През следващия период средно късните хибриди ще приключат развитието си, а при късните хибриди царевица ще се наблюдава фаза млечна зрелост.

В края на август слънчогледът във високите полета ще встъпи в техническа зрелост. При памука ще протича разпукване на плодните кутийки, при ориза – млечна зрелост, при соята – фаза узряване. През периода условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от царевицата и слънчогледа.

В по-голямата част от източните и южните райони сухата и сбита почва в горните слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с рапица.

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements