Атидже Алиева – Вели: Фермерите са първите жертви на климатичните изменения

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Ако на национално ниво знаем нашата посока на развитие, ще е много по-лесно да я наложим в Брюксел, коментира евродепутатът

Екологичният аспект е важна част от селскостопанската политика. Това стана ясно от думите на Атидже Алиева – Вели, член на групата на “Renew Europe” в ЕП, първият пълноправен член от България на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП, по време на форума “Зелена седмица 2023”, който се проведе в София.

По думите й пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна ни накараха да се върнем към корените на европейската селскостопанска политика. Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС е създадена след Втората световна война с две основни цели – от една страна гарантиране на храната на населението и от друга – осигуряването на доходите на земеделските производители. Днес обаче в контекста на зеления преход продоволствената сигурност тези две понятия изглеждат недотам съвместими, защото след реформата на ОСП през 2019 г. тя има още една цел, още един фокус – екологизирането. Само след две години ще видим дали работи или не, каза тя.

По думите на Атидже Алиева-Вели за земеделските производители става все по-трудно да спазват зелените изисквания и да отговарят на високите стандарти, които се въвеждат. По нейно мнение дискусията не трябва да се води като противоречие между екоактивистите и земеделците, а от тях заедно. “Фермерите са първите жертви на климатичните изменения и ако сравним данните от 1991 г. насам, се виждат ясните усилия на земеделците по отношение на екологичната архитектура на ОСП”, посочи Алиева-Вели.

Според нея е ясна последователната връзка между чистото земеделие, опазването на биоразнообразието и доброто здраве на хората, но на европейско ниво дебатът става все по-труден. По думите ѝ в последните седмици имаше големи законодателни предложения от ЕК като регламент за устойчива употреба на пестициди, регламент за възстановяване на природата, изменение на директивата за индустриалните емисии, които са част от стратегията “От фермата до трапезата” и засягат всички земеделци.

Атидже Алиева-Вели смята, че голяма част от тези предложения отиват твърде далеч и са твърде амбициозни. “Те не съвпадат с реалността и с конкретните действия, които биха могли да се реализират до 2030 г., когато са сроковете за постигане на целите”, сподели тя.

По думите ѝ показателни са резултатите и посоката между различните комисии в рамките на ЕП. Тя даде за пример гласуването на предложението за изменение на директивата за индустриалните емисии, когато в комисията по земеделие са застанали твърдо на страната на животновъдите. Същевременно в изминалия месец комисията по околна среда е приела тези предложения.

“Много е важно, работейки по тези регламенти, да имаме ясна национална стратегия. Смятам, че ако на национално ниво знаем нашата посока на развитие, ще е много по-лесно да я наложим в Брюксел”, изрази мнение Атидже Алиева-Вели.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА