Атидже Алиева-Вели: Днес ЕП гласува предложение за финансиране за закупуване на торове

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

“Днес в Европейския парламент в Страсбург се гласува предложението за финансиране за закупуване на торове, заради високите цени. Надявам се то да бъде прието, малко по-късно днес трябва да имаме резултат”, заяви евродепутатът Атидже-Алиева Вели по време на откриването на Деветата национална среща на земеделските производители в България.

Нелоялни търговски практики

“По отношение на цените на храните, в предожението на ЕП от миналата година за гарантиране на продоволствената сигурност беше включена препоръка търговците да избягват нелоялните търговски практики, така че земеделците да бъдат защитени и в същото време да се гарантира достъпността на продуктите. Не всички държави обаче се справят по еднакво добър начин. Считам, че тази препоръка ще бъде в помощ към бъдещите предложение на Министерство на земеделието”, допълни още Алиева-Вели.

“За мен е чест и удоволствие да бъдем заедно на Деветата среща на земеделските производители в България. Поздравявам АЗПБ за организацията на срещата, за актуалния дневен ред и темите, които ще се коментират и по които ще търсим решения през следващите два дни”, заяви по време на откриването евродепутатът Атидже-Алиева Вели.

“Безспорно, последните 2 години дните, в които живеем са трудни. Ковид, война, галопираща инфлация и политическа криза в България. Отчитам тежкото положение, което е ежедневна борба за оцеляване на ръба. Считам, че само заедно с диалог между бранша, МЗм, държавната администрация, НС и ЕП може да минем през тези кризи”, допълни още Вели.

“Зелената сделка беше приета в края на 2019 г. и параметрите в нея бяха определени  преди ковид кризата и преди избухването на войната, но целите остават такива, каквито са. Споделям обаче виждането, че те трябва да са изпълними и е необходимо да бъде прието компромисно решение, което да не бъде в ущърб на земеделските производители”, заяви Вели по отношение на заложените цели в Зелената сделка.

Предложение на увеличение на бюджета по ОСП

“В началото на декември преддложих актуализиране на многогодишната финансова рамка и увеличаване на бджета по ОСП. Минимума, с който трябва да бъде актуализиран той е поне с процента на инфлацията. ЕК оказа натиск държавите-членки да включат изискванията в Стратегическите си планове, а бюджетът остава същият. Аз съм крайно несъгласна с това решение и разчитам да защитим тази позиция заедно в Брюксел”, обърна се тя към министъра на земеделието.

Изравняване на директните плащания

“Със започването на мандата в ЕП казах, че няма да се примиря, докато не видя българските земеделци с равни плащания с тези на техните европейски колеги. Внесох изменения за изравняване на директните плащания, които предстои да бъдат гласувани до края на годината”, заяви Алиева-Вели.

Реалистични цели за намаляване на процента използвани пестициди

“На този етап ЕК  предложи 50% намаляване на употребата на използваните пестициди, а през изминалата седмица докладчикът от ЕП излезе с предложение за 80%. Категорично това не е приемливо и изпълнимо нито за бранша, нито за държавите-членки. Ще търсим подкрепа сред останалите политически групи за отхвърляне на предложението или за намаляване на тези цели”, заяви още евродепутатът.

Директива за индустриалното производство

“Друга цел, която сме си поставили е не включването на сектор едър рогат добитък в обхвата на директивата на идндустриалното производство като категория индустриални замърсители, както и запазване на праговете по отношение на птицевъдство и свиневъдство”, заяви още Алиева-Вели.

Защита на етеричните масла

“Днес се намираме в Казанлък, в тази връзка няма как да не спомена, че следващата задача и цел пред нас е защита на розовото, лавандуловото и други етерични масла да не се характеризират като опасни химикали”, допълни Вели.

“Пожелавам успех на НС!”, заключи тя.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА