Консумацията на млечни продукти в САЩ се е увеличила значително през последните години. Данните показват, че за последните две години страната е консумирала най-много от началото на новия век, съобщава AMarkets.
Увеличената консумация допринася и за ръст в стойността на продуктите, като се очаква през 2017 г. да се отбележат рекордни стойности.
Най- сериозен е ръстът при потреблението на сирене. Американците са изяли 5,35 млн. тона сирене през 2016 г., което е със 7,6 % повече от 2015 г.
Роля в консумацията на сирене играят и българските производители. Данните на НСИ показват, че българските сирена се пласират най- много в САЩ. През 2016 г. страната ни е изнесла сирена и извара към САЩ на стойност 12,56 млн. лв или близо 2 млн. кг. Интересното е, че Щатите са закупили още повече маслодайни семена и плодове от нас. Експортът на тази продукция възлиза на 30,3 млн. лв. 23 млн. лв. сме получили само от износа на семена от слънчоглед.
Въпреки увеличената консумация през последните години, то потреблението на млечни продукти в САЩ е спаднало с 1/3 спрямо 1980. Средно един американец пие около 70 литра мляко годишно.