Аграрният износ за турския пазар бележи ръст от 46,4% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През 2023 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни възлиза на близо 1 млн. щатски долара

Аграрният износ за турския пазар бележи ръст от 46,4% на годишна база. През 2023 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни възлиза на 905,5 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов с министъра на земеделието и горите на Република Турция Ибрахим Юмаклъ, която се проведе в Анкара.

Министър Тахов е на посещение по покана на колегата си. Двамата  обсъдиха задълбочаването на двустранните отношения  в областта на селското стопанство и сътрудничеството на Българската агенция по безопасност на храните с ветеринарните власти на Република Турция.

Министър Тахов посочи, че страната ни очаква да бъдат ускорени  процедурите за одобрение за износ на едри преживни животни за разплод и птиче месо за Република Турция.

Двамата министри се договориха в рамките на тази година в Анкара да се проведе 14-тото заседание на Управителния комитет по земеделие между Министерството на земеделието и храните на Р. България и Министерството на земеделието и горите на Р. Турция.

Последното заседание на Комитета се е провело през 2017 г.

„Оценявам високо сътрудничеството с Вашето министерство и съм убеден, че то ще продължи да се развива и задълбочава и в бъдеще“, отбеляза министър Тахов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама