Агра 2014, Учреди се Сдружение на малките семейни ферми

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Малките ще инициират законодателни промени, а не поправки

50 малки семейни фермера учредиха днес Национално сдружение на малките производители и преработватели по време на „АГРА 2014“ в Пловдив. „Земеделските производители са от цялата страна като правят изключение само районите на Видин и Монтана“, съобщи Магардич Хулиян, един от инициаторите на сдружаването. Сред учредителите има представители на всички сектори на семейния бизнес – градинарство, овощарство, животновъдство, розопроизводство, зърнопроизводство, био производители, млади фермери, но преди всичко хора, които изкарват прехраната си с традиционно производство на храни.

Извън закона

Сдружението ще се регистрира в София, а избраното ръководство незабавно ще иска да участва в тематичната работна група по ПРСР. „Свидетели сме на пълен парадокс, защото България е единствената страна, в която семейните ферми не могат да предлагат продукцията си легално, тъй като нормативните уредби са направени основно в служба на средния и едър бизнес“, каза Росен Михайлов, собственик на ферма „Елата“. „С тази организация ще се борим за необходимата глътка въздух, от която имат нужда малките, защото в България вече има пълно разслоение в земеделието. Съществуват феодали, едри зърнопроизводители, които решават, че могат да позволят и на малките да се ползват от субсидии, които им се полагат по право“, анализира Лозан Милади.

Нова Наредба 26

„Вероятно сдружението ще настоява за ново законодателство, а не поправки в досега действащата нормативна база“, коментира адвокат Иванка Мурджева, която е и учредител. Фермерите дадоха пример с Наредба 26, която е направена в пълна услуга на средните и дребни фермери, но не и на най-малките, като става дума не за индустриално отглеждане на храни в малки размери, а за традиционно производство. „Ето защо промяната в обемите, каквато се прави в момента, не е толкова важна, защото става дума за технология на приготвянето“, уточни Росен Михайлов.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама