Агнешкото поскъпна през март

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Към края на м. март 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло бележат покачване спрямо нивата отпреди един месец, съобщава Министерство на земеделието и храните. В рамките на едномесечния период, повишението на средните за страната цени на едро на различните разфасовки агнешко месо е в рамките на 1,1 – 4,3%, най-чувствително при агнешката плешка.

През м. март в големите търговски вериги е регистрирано предлагане на цяло агне само в област Бургас, без промяна на ценовите стойности. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в ГТВ бележи ръст от 12,1% на месечна база, а тази на агнешката плешка – с 5,9%.

При предлагането на дребно в по-малките магазини средните цени на агнешки бут и на агнешка плешка за страната се покачват съответно с 2,2% и 2,4% спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на цяло агне се понижава с 1,7%.

През миналата стопанка седмица средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната бележат леки разнопосочни седмични изменения. Средно за страната, цената на едро на цяло агне се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица, до 12,93 лв./кг. Търговията на едро с агнешки бут по области остава в широкия ценови интервал от 11,75 лв./кг (Пазарджик) до 16,20 лв./кг (Русе). В сравнение с предходната седмица, в осем области продуктът поевтинява в рамките на 0,7 – 4,8% (Велико Търново), а единствено в Пловдив е отчетено незначително поскъпване – с 0,4%. Търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 13,60 лв./кг в Ловеч и Плевен. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се понижава с 0,9% спрямо предходната седмица, до 12,76 лв./кг.

Ценови анализ на агнешко месо.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements