Агенцията по храните: Не яжте наводнена храна

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

“Нямаме реална представа колко са удавените животни”, заяви Хрисин Павлов, председател на областната агенция за безопасност на храните /БАБХ-областна дирекция/, цитиран от агенция БЛИЦ. “Стремежът ни е да събираме мъртвите животни, за да предотвратим епидемия”, каза Павлов.При това топло време и влага в рамките на денонощие и по-малко е възможно да започнат първите вирусни процеси по труповете, каза регионалният директор на БАБХ. “Извозваме животните, събираме ги с помощта на военните и на Гражданска защита”. Екарисажните коли на Шумен поемат труповете и ги отвеждат към местата за изгаряне”, каза Павлов.

Той посъветва хората от засегнатите региони да не допускат компрометирани храни до трапезата си. Наводненията не са пощадили магазините и складовите бази, където се съхраняват продукти. “Избягвайте всяка храна, която е повредена, била е наводнена – не се знае какви бактерии са започнали да се развиват”, каза специалистът от БАБХ.

В наводнените региони е имало и складове за пестициди, което прави водата опасна. “Водата е отнесла много складове за съхранение на пестициди. В тая трагедия хората не могат да се контролират, трябва да проявим търпение и спокойствие, за да се избегнат фатални последици”, заяви областния управител Венцислав Василев.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements