Нова Наредба регламентира минималните изисквания за отглеждане и участие на животни в циркове

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

В нова наредба ще се определят минималните изисквания за отглеждане и участие на животни в циркове. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане Проект на Наредба за условията и минималните изисквания за отглеждане и участие на животни в циркове, вариетета и други увеселителни заведения и необходимите професионални умения на лицата, които се грижат за животните. Общественото обсъждане ще продължи до 5 май 2021 г.

До настоящия момент в страната ни няма издадена Наредба, която да регламентира минималните изисквания за отглеждане и участие на животни в циркове, вариетета и други увеселителни заведения, както и необходимите професионални умения на лицата, които се грижат за животните. За първи път в подзаконов нормативен акт се уреждат минималните условия за отглеждане и участие на определени видове животни в програмите на циркове, вариетета, делфинариуми и други увеселителни заведения, както и изисквания към собствениците на горепосочените обекти,  собствениците на животни и персонала, полагащ необходимите грижи.

В наредбата се уреждат още общите минимални изисквания за отглеждане на животните, храна и вода, обслужващ персонал, ветеринарномедицинско обслужване и транспортиране, съобразно хуманното отношение и етика към животните, опазване на здравословното им състояние и удовлетворяване на техните биологични изисквания.

Чрез  разписване на минималните изисквания към вътрешните и външни съоръжения на обектите по местодомуване на животните, транспортните клетки и съоръженията на животните по време на гастрол се постига удовлетворяване на техните физиологически и поведенчески особености при транспортирането и настаняването им за отглеждане и гастрол, минимизиране на стреса, защита и хуманно отношение, и други.   Специфичните изисквания за отглеждане на животни в обектите по местодомуване засягат питомни хищници от семейство порови, питомни кучета и котки, питомни копитни бозайници, питомни зайци и гризачи, птици и влечуги, китоподобни (вид афала и обикновен делфин), като по този начин се цели да бъдат обхванати групите животни, които се отглеждат и участват в циркове, вариетета и други увеселителни заведения.

Изисквания към местата за настаняване

Към проекта на Наредба са включени девет броя приложения с конкретни изисквания към местата за настаняване на специфичните групи животни, откритите и закрити участъци, в които са настанени копитните бозайници и хищници, размери на помещения, боксове, клетки и заграждения за настаняване на кучета, честота на осигуряване на достъп до храна на котки и кучета според възрастта им, минимални изисквания към площта на отглеждане на зайци и гризачи, минимални размери на басейните и изисквания към водата в делфинариумите и съотносимата документация, която се води в цирковете, вариететата и други увеселителни заведения. Приложенията имат за цел да дадат насоки и да улеснят в максимална степен работата на заинтересованите страни, както и да подобрят тяхната отчетност и контрол.

Изисквания при работа с животните

С проекта на Наредба са регламентирани и изискванията при работа с животните, дресура, репетиции и участие в представления, което е особено важно и има за цел опазване на тяхното здраве, благосъстояние, естествено поведение и защита от наранявания и злополуки.

За действащите циркове, вариетета и други увеселителни заведения е предоставен срок до 5 години да се приведат в съответствие с новите изисквания на Наредбата, като за делфинариумите срокът е до 10 години.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА