Ниска производителност и лошо качество на черупките на яйцата- какво да правим

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Ако производителността на стадото е постоянно под нормата и качеството на черупката е лошо, това означава, че има проблем с птиците. И не само инфекциите могат да причинят тези проблеми. Причините за забавянето на снасянето могат да бъдат разнообразни- от лошо светление, липса или дори излишен фураж до ниско тегло на птиците. Лошата еднородност на стадото поради болести по време на периода на отглеждане, лошо подрязване на клюна и прекомерно ограничаване на фуражите също водят до лоши пикови показатели. Внимавайте и за други симптоми.

Клиничен преглед

При повечето проблеми с производителността рядко забелязвате нещо, когато визуално наблюдавате птица. Независимо от това е много важно да прегледате внимателно добитъка. Ако забележите някакви други симптоми, това често улеснява определянето на причината за проблема. Претегляйте птицата всяка седмица, така че всякакви промени в състоянието да могат да бъдат забелязани навреме.

Кръвен тест

В случай на проблеми в производителностт, вземете кръвни проби от кокошките. Направете това в самото начало на проблема (остър стадий) и 3-4 седмици по-късно. В рамките на три седмици от заразяването птицата развива антитела, които се намират в кръвта. Кръвните проби могат да бъдат тествани за антитела срещу пилешки инфекциозен бронхит (IB), синдром на намаляване на яйцеклетката (EDS), инфекциозен ринотрахеит (IRT), Mycoplasma gallisepticum (Mg) и инфекциозен птичи енцефаломиелит (NEP).

В случай на проблеми с производителността, трябва да помислите и за това как е отгледана птицата. Стадото може да не е имало еднакво тегло поради заболяване или например реакция след ваксинация. А хетерогенният добитък не може да има едновременно начало на снасяне на яйца.

Проверете имунния статус на птиците в началото на снасянето (20-22 седмици) с кръв или замразете серуми за изследване на антитела в случай на възникване на проблеми по-късно.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама