Заради пандемията: Слагаме все по-малко месо на трапезата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Кризата COVID-19 тласка индустрията до краен предел, като навиците на потребление рязко се променят

Кризата с COVID-19, съчетана с редица промени, които вече настъпиха на световния пазар (флекситаризъм, веганство или кризата с АЧС), ще засегне производителите на месо по целия свят, според Bloomberg. Само за тази година FAO предвижда спад на потреблението с 3% на глобално ниво и най-притеснителното е, че промяната ще се случи на всички големи и важни пазар, съобщават от Euromeatnews.

Прекъсванията в доставките в САЩ, ЕС и Бразилия, заедно със затварянето на канала HORECA или „новите“ навици за хранене у дома, ще прекроят перспективите на глобалния пазар на месо. В Европейския съюз консумацията на свинско месо се очаква да спадне до седемгодишен минимум през 2020 г., като говеждото и пилешкото месо също ще засегнат нивата, прогнозира американският Департамент по земеделие.

Вече има значителен спад в броя на ежедневните потребители на месо или колбаси в Германия те дотигат 26% през май 2020 г. срещу 34% през 2015 г. В САЩ всичко зависи от начина, по който ресторантите ще съществуват в бъдеще. “Ако ресторантите в бъдеще изглеждат различно и броят на случаите на хранене извън дома е трайно променен, тогава смятам, че е честно да се каже, че може да има по-малко консумация на месо. Хората все още ще консумират същото количество калории, но ще го правят у дома, където процентът на консумация на месото е по-нисък “, коментира Декър Уокър, експерт по агробизнес .

35% по- ниска консумация на месо в Китай

Консумацията на свинско месо в Китай тази година може да спадне с около 35% в сравнение с нормалните нива, преди пандемията и огнищата на африканска чума по свинете, обяви Лин Гуофа, старши анализатор в Bric Agriculture Group и анализатор за животновъдството в Rabobank. Азиатската страна представлява 40% от световното потребление на свинско месо и 17% на говеждо месо. В днешно време опасенията за връзка между коронавирусните инфекции и внасяното месо вече предизвикват спиране на търговията с няколко производители в Европа и Бразилия.

И не на последно място, Бразилия, потребителят, които се намира на 3-то място в света по консумация на говеждо месо, е изправен пред промяна в потребителските навици поради по-ниски доходи и скок в цените на говеждото месо, създадени от непрекъснатото търсене от Китай и спрените операции в месопреработвателните предприятия поради COVID- 19 инфекции, докладвани сред работниците.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама