Пандемията затвори всички пазари на пилешко

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Последиците от разпространението на коронавирусната пандемия не пропусна и производителите на пилешко месо и яйца. В началото на извънредното положение в страната сектора се сблъсква с недостиг на медикаменти и ваксини за пернатите. За щастие обаче, навременните мерки премахват логистичните затруднения и недостига не се усеща толкова силно. За тези и още трудности, възникнали за производителите на пилешко месо и яйца разказа професор Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, в разговор за Агрозона.

Търговията на яйца около Великден, в предвид усложнената обстановка, също създала затруднение с пласмента на яйца в магазините, споделя Белоречков.

бройлери, пилешко месо, Agrozona.bgЗатваряне на сектора за хранителните услуги- хотели и ресторанти също нанася тежък удар на сектора. Търсенето от Гърция и Черно море, което е обичайно за този период от годината драстично намаляло. „Освен намалелия износ, липсата на големи пазари, ситуацията съвпадна и с пролетното пронасяне на кокошките по селата. Това означава, че голяма част от хората, които предпочетоха да се върнат по родните си места по време на блокирането, разчитаха на собствено производство и това допълнително повлия на търговията на яйца“, коментира още Белоречков.

Допълнителна трудност в и без това напрегнатия момент било и откриването на огнище на птичи грип във ферма в Раковски. Едва двама от големите производители на месо са работили на пълен капацитет, за всички останали, по- малки производители, работата и производството са били почти изцяло спрели.

Не на последно място влияние оказало и затварянето на детски градини, училища и университети. Столовете в учебните заведения също спрели обичайните си поръчки на пилешко и яйца, а с тях били затворени и вратите към още едно от местата, на които производителите реализирали част от продукцията си. „През този период се наблюдаваше и преминаването към вегетарианска и веганска храна от срана на потребителите, заради намалената им покупателна способност“, коментира още професорът.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама