Стабилно производство на свинско въпреки АЧС, но на по- високи цени

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

12.2% e увеличението на годишна база

Произведеното свинско месо в кланици през изминалата година възлиза на 78,23 хил. тона, което показва понижение с 2,2% на годишна база. Намалението е съвсем минимално и в сравнение с 2018 г. (под 3%). Тези данни показват възходящото развитие на сектора през последните 2-3 години, въпреки разпространението на АЧС в страната.

Средната годишна цена на едро на свинското месо през 2019 г. се покачи до 3667 лв./тон кланично тегло. При свинското месо увеличението в цените през изминалата година е най- осезаемо. То представлява повишение с 12,2% на годишна база и със 7,1% спрямо средното ниво за 2016-2018 г. Въздействие оказа основно ситуацията на международния пазар и възходящото движение на европейските цени, съобщават от Центъра за икономическо развитие на селското стопанство (САРА)

Производството на свинско месо в ЕС през 2019  г. отбелязва понижение с 0,7% на годишна база, като най- голямо е намалението в Румъния с -6%, Дания с -5%  и Полша също с -5%. В Германия, която осигурява над 20% от производството в Общността, понижението е с 2,2%. В условията на намалено предлагане  и силен износ, цените на едро продължават да се покачват – 40% към средата на март на годишна база. Очакванията са цените да задържат високото си равнище и през идните месеци, в предвид усложнената обстановка в цял свят.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА