Европейската комисия ще стартира през 2019 г. две нови обсерватории за плодове, зеленчуци и вино. Те ще донесат по-голяма прозрачност и ще спомогнат за анализа на два ключови сектора за европейското селско стопанство. Общо взето тези сектори представляват около 30% от стойността на селскостопанската продукция на ЕС, като делът на сектора на плодовете и зеленчуците е 24,1%, а на виното е 5,4%.
Европейската комисия вече създаде обсерватории за зърнени култури, захар, месо и мляко с цел да подпомогне европейския селскостопански сектор да се справи по-ефективно с нестабилността на цените и за да се осигури повече прозрачност.
Въпреки това, тъй като секторът на плодовете и зеленчуците включва широк спектър от продукти, фокусът на тази обсерватория е върху продукти като домати, ябълки, цитрусови плодове, праскови и нектарини.
Двете обсерватории ще бъдат достъпни и онлайн, като ще предоставят широк спектър от пазарни данни, допълнени от краткосрочни и дългосрочни пазарни анализи. Съвет на пазарни експерти за всеки сектор ще има редовни срещи, за да обсъжда състоянието и данните на пазарите.