Шотландия иска да забрани плодовите сокове в училищата

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Плодовите сокове и смутита с добавена захар или подсладители ще бъдат забранени в училищата в Шотландия. Това гласят новите предложения, обсъдени от експерти и шотландските власти. Целта на проекта е намаляването на консумираната захар от децата и замяната на вредни храни и напитки с плодове и зеленчуци.  

Въпреки че в страната вече се прилагат стриктни правила за хранителното съдържание в закуските на учениците, експертите търсят още начини за намаляване на захарта. Шотландския министър Никола Стърджън заяви, че иска да намали детското затлъстяване наполовина до 2030 г. Почти 30% от децата в Шотландия са изложени на риск от наднормено тегло и 14% са изложени на риск от затлъстяване, според правителствени данни.

Последните предложения вече забраняват предлагането на плодови сокове и глазури в началните и средните училища. Препоръките също така изискват по-голям достъп до пресни плодове и зеленчуци, пише freshplaza. Две порции плодове и зеленчуци, най-малко  на ден трябва да се дават на учениците към закуската и обяда. Правителството също така иска да въведе лимити за захарта, която се съдържа в зърнените закуски и плодовото кисело мляко.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА